Nieuws

Verplicht vaccinatie op basis gezamenlijk plan

De Europese Commissie heeft LTO Nederland laten weten het liefst verplichte vaccinatie tegen blauwtong te willen op basis van een officieel vaccinatieplan dat gezamenlijk is opgesteld door de betrokken EU-lidstaten. Of er verplichte vaccinatie komt, hangt af van het overleg van de meest betrokken landen. Duitsland en België neigen naar verplichte vaccinatie van schapen.

De EU is volgens LTO bereid 100 procent van de kosten van vaccinaanschaf en 50 procent van de inentingskosten te financieren, mits het aantal aanvragen niet te groot wordt. LTO heeft er bij LNV op aangedrongen het vaccinatieplan goed af te stemmen met de buurlanden en de financiële mogelijkheden van de Europese Commissie maximaal te benutten. Op 3 oktober overleggen de betrokken ministeries met de farmaceutische industrie over vaccinatie. Op dezelfde dag wordt naar verwachting ook een nieuwe EU-verordening voor de bestrijding van blauwtong vastgesteld door het permanente comité voor voedselveiligheid en diergezondheid van de EU. Deze nieuwe wetgeving geeft lidstaten de mogelijkheid dieren in te enten op basis van een vaccinatieplan en om ingeente dieren na 60 dagen na de tweede inenting te exporteren naar andere lidstaten. Ook natuurlijke geïmmuniseerde dieren kunnen tot twee jaar na infectie worden geëxporteerd, nadat ze met een tussenpoos van 60 dagen tweemaal zijn getest op aanwezigheid van antistoffen. EU-lidstaten houden een mogelijkheid om dieren te weigeren, maar de verwachting is dat het alleen nog geldt voor Ierland, Finland en mogelijk Zweden. Deze landen hopen voorlopig blauwtongvrij te blijven, aldus LTO.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.