Nieuws

Snellere toelating Gentech procedure

De toelatingsprocedure voor gewassen moet worden versneld. Verder zou de toelating uitsluitend moeten geschieden op wetenschappelijke gronden.

Dat heeft Albert Jan Maat, voorzitter van LTO-Nederland, vanmiddag gezegd op een bijeenkomst met landbouwjournalisten. De toelating wordt nu erg vertraagd omdat het debat over de risico’s van genetische verandering wordt gevoerd op basis van emotie, in plaats van rationele argumenten, aldus Maat.

Als dit niet snel verandert, dreigt Nederland op grote concurrentieachterstand te worden gezet, aldus LTO; Nederland heeft een positie hoog te houden als marktleider in pootgoedaardappelen, zaaizaad en boomkwekerijgewassen.

De Europese voedselautoriteit, de Efsa, zou aanvragen om genetisch veranderde gewassen te telen moeten beoordelen, vindt Maat.

Jakob Bartelds, lid van de vakgroep akkerbouw bij LTO, zei te verwachten dat in 2010 de genetisch veranderde amylopectine-aardappel (van Avebe) in Nederland geteeld wordt. Transgene mais (MON810) zou in principe morgen al kunnen worden geteeld, maar in de Nederlandse melkveehouderij bestaan nu afspraken, die dit tegenhouden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.