Nieuws

Vaccinatie Q-koorts van start

Vandaag is de vaccinatie tegen Q-koorts van start gegaan. Daarmee wordt een begin gemaakt op grote melkgeiten- en melkschapbenbedrijven. Vanaf 3 november is het vaccin ook voor andere bedrijven en houders beschikbaar. Gezien de beperkte beschikbaarheid van het vaccin is het gebruik ervan beperkt tot bedrijven binnen een straal van 45 kilometer rond de haard van de besmetting in Uden. Er zijn 80.000 doses vaccin beschikbaar. Elk dier moet twee keer gevaccineerd worden, dus er kunnen 40.000 dieren worden gevaccineerd.
In Brabant zijn in 2008 meer Q-koorts gevallen bij mensen geconstateerd dan ooit daarvoor. De meeste van deze besmettingen verlopen zonder symptomen of als een milde griep, maar een besmetting kan ook leiden tot een longontsteking waarvoor soms ziekenhuisopname noodzakelijk is. De minister kiest voor een vaccinatieprogramma om te voorkomen dat mensen besmet raken met Q-koorts. Zij doet dat naast de al genomen maatregelen: de meldingsplicht, mestmaatregel en hygiëneadviezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.