Nieuws

Donderdag 20 november heeft een Nederlandse importeur van Chinese diervoedergrondstoffen bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) gemeld dat er melamine in sojameel was aangetroffen. Dit sojameel was inmiddels geleverd aan drie Nederlandse mengvoederbedrijven. Deze bedrijven hebben onmiddellijk de productie met de gecontamineerde grondstoffen stopgezet. Ook is een nader onderzoek gestart en worden de uitgeleverde voeders getraceerd.

Op 21 november is het product bij de betreffende veehouderijen teruggehaald. Voor de gehalten melamine in diervoeders wordt de actielimiet gehanteerd, zoals die door de Europese Commissie is vastgesteld, namelijk 2,5 mg/kg. Dit is vastgelegd in de EU-beschikking 2008/798/EG.

Door het Bureau Risicobeoordeling van de VWA worden momenteel de risico's voor de diergezondheid en volksgezondheid in kaart gebracht. Gelet op de relatief lage melaminegehalten die tot nu toe zijn aangetroffen in diervoeder worden vooralsnog geen risico's verwacht voor landbouwhuisdieren die hieraan zijn blootgesteld of voor mensen die producten consumeren afkomstig van deze landbouwhuisdieren. De definitieve risicobeoordeling volgt begin volgende week.

Door een snelle aanpak is dit incident met een besmette diervoedergrondstof onder controle gekregen. Het incident is voor de VWA een reden om de controle aan de buitengrens verder aan te scherpen. Alle producten uit China bestemd voor diervoeder zullen extra worden gecontroleerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.