Nieuws

Raseigenschappen snijma

Praktijkonderzoek Plant & Omgeving heeft dit jaar voor het eerst de bladvlekkenziekte meegenomen in de Aanbevelende Rassenlijst snijmaïs 2009. Beoordeling van resistentie vond in 2007 en 2008 op diverse rassenproefvelden plaats.

De proefvelden zijn gedurende het seizoen meerdere keren bekeken. Op basis van die waarnemingen berekende Praktijkonderzoek Plant & Omgeving een gemiddeld cijfer. De eerste waarneming woog het zwaarst.

Voor deze methode is gekozen, omdat de eerste aantasting de meeste schade veroorzaakt. De rasvolgorde in 2007 en 2008 kwamen volgens PPO zeer goed met elkaar overeen. Rassen met 100 procent resistentie zijn nog niet beschikbaar.

PPO raadt aan rassen van globaal dezelfde vroegheid (van bloei) met elkaar te vergelijken. Later bloeiende rassen zijn over het algemeen iets minder gevoelig. Het hele overzicht vindt u op: www.ppo.wur.nl/NL/publicaties/Rassenbulletins

Ook Productschap Akkerbouwheeft het overzicht van raseigenschappen snijmaïs 2009 gepubliceerd. Op de lijst staan de gemiddelde resultaten over de periode 2003 tot en met 2008. Bladvlekkenresistentie ontbreekt in hun overzicht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.