Nieuws

Ieren ruimen koeien op bedrijven met dioxine-voer

De Ierse voedselveiligheidsdienst FSAI heeft opdracht gegeven alle runderen te ruimen op 21 bedrijven die waarschijnlijk dioxine vervuild voer hebben gebruikt.

De bedrijven zijn al sinds vijf december onder restrictie geplaatst. Ook vlees afkomstig van dieren van deze boerderijen wordt vernietigd. De FSAI ziet geen noodzaak om meer rundvlees terug te roepen en blijft er op wijzen dat er geen gevaar voor de volksgezondheid bestaat.

De maatregel komt nadat nieuwe laboratoriumtests hebben uitgewezen dat vier monsters van rundvlees inderdaad resten van dioxine bevatten. Uit de test blijken dioxinegehalten in vlees van 100 tot 400 keer de norm.

De FSAI onthult daarbij dat het dioxine-niveau bij deze monsters hoger was dan wat is aangetroffen in varkensvlees dat wel massaal is teruggeroepen. De Ierse dienst geeft als uitleg dat het gaat om 21 van de ongeveer 100.000 rundveebedrijven waardoor het probleem slechts 0,02 procent van de gehele rundvleesproductie raakt.

Bovendien zijn door het 'superieure traceerbaarheid systeem' voor rundvlees alle betrokken producten inmiddels geidentificeerd. Tenslotte berekent de FSAI dat, gebaseerd op consumptiecijfers, de blootstelling van rundvlees 300 keer zo laag lag als bij varkensvlees. ''Daarom hoeven consumenten niet bezorgd te zijn over de risico's voor de gezondheid en hoeven winkeliers ook geen maatregelen te nemen.''

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.