Column

Prijsafspraken

In rubriek ‘De Voerschep’ in de vorige uitgave, vroeg een expert van het LEI zich af waarom veehouders zich niet indekken tegen prijsrisico’s.
In de praktijk doen boeren vooral wat zij behoren te doen. Veehouders bestellen voer als de silo bijna leeg is. Akkerbouwers verkopen hun graan wanneer wordt geoogst, of slaan een deel op en wachten totdat de prijzen (misschien) zijn gestegen. En zo heeft de diervoederproducent een kans zijn marges te verbeteren. Hij weet immers redelijk nauwkeurig hoeveel diervoeder over een half jaar of een jaar moet worden geleverd. Met kennis van de grondstoffenmarkt en een weloverwogen risicopositie, past hij zijn aankoopstrategie daarop aan.

Prijsafspraken kunnen wel degelijk toegevoegde waarde bieden. Meer dan alle marktkennis van alle inkopers bij elkaar. Voor de varkens- en pluimveehouderij maken de voerkosten het grootste deel uit van de totale productiekosten. Helaas vertonen de voerprijs en de prijs van het dierlijke product (vlees of eieren) niet een nauwe correlatie.

De grote mate van fluctuatie tussen voerprijs en vleesopbrengst maakt voor de veehouder het verschil tussen winst en verlies. Door prijsafspraken te maken, stelt de veehouder voor een groter deel zijn productiemarges veilig. Reden om dat echter niet te doen, is dat de veehouder het gisteren niet deed en het daarom vandaag ook niet doet. De veehouder overleefde al eerder zware tijden en komt die nu ook wel weer door. Daarnaast wordt het hem niet goed aangeboden.

Nu de grondstoffenmarkten weer zijn gestabiliseerd, lijkt de rust weergekeerd. Wat voor vrijwel onmogelijk werd gehouden, is gebeurd: olie werd afgelopen jaar duur en Amerikanen gebruikten er minder van. Van een verminderde voedselvraag lijkt geen sprake, van goede oogsten wel. Bij een gestaag groeiende wereldvraag en af en toe weer eens wat slechte oogsten, zijn explosieve prijsstijgingen voor grondstoffen reëel.
De mogelijkheid om prijsafspraken aan te bieden, is zeer complex. Degene die het aandurft deze mogelijkheid te ontwikkelen, kan zich bij de volgende prijsexplosie onderscheiden met een waardevol instrument, naast een diervoeder dat standaard van uitstekende kwaliteit is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.