Column

Europees voetbal

Bij aanschaf van een nieuw paspoort komt vanaf 1 juni daarin ook uw vingerafdruk. Waarschijnlijk best handig tegen fraude, en een extra controlemogelijkheid ter identificatie. Een en ander is het directe resultaat van een Europese verordening. Dergelijke maatregelen moeten echter worden omgezet in nationale wetgeving en daar wordt door de lidstaten vrijmoedig mee omgegaan. Zo heeft de Nederlandse regering er een paar regels bijgeplakt waardoor de vingerafdrukken ook worden opgeslagen in een databank en kunnen worden gebruikt voor opsporingsdoeleinden. Aan onze volksvertegenwoordigers werd dit als EU-maatregel gepresenteerd, maar dat blijkt niet zo te zijn. Het is niet de eerste keer dat lidstaten de EU als zondebok gebruiken om op sluwe wijze nieuwe wetgeving door te drukken. Onze landelijke parlementariërs zijn blijkbaar niet in staat om kaf en koren te scheiden.

“Dat soort dingen stoort mij enorm”, vertelde Groenlinks EU-parlementariër Kathalijne Buitenweg. Zij was afgelopen week aanwezig bij een voorlichtingsbijeenkomst voor journalisten over het Europees Parlement want ook zij kunnen moeilijk doorgronden hoe in Brussel (en Straatsburg) de hazen lopen. ‘Kijk steeds waar op welk moment de bal ligt in aanloop tot nieuwe regels’, zo was het advies. Ligt de aftrap bij de Commissie of neemt het parlement een voorzet? Ook de raad van ministers komt op een gegeven moment in het spel. Een belangrijke spits is vooral de rapporteur van het parlement.

Officieel moet die de mening van het gehele parlement weergeven, maar hij/zij kan op slimme wijze toch de bal in een gewenste richting sturen. Allerlei lobbyisten schreeuwen dan ook aan de zijlijn en rennen af en toe het veld op. Dergelijke zaken horen blijkbaar bij dit spel. Aangezien de EU in sterke mate is gestoeld op landbouw en milieu werden door Buitenweg als voorbeeld de nieuwe toelatingseisen bestrijdingsmiddelen genoemd. Volgens haar een doorbraak in veiligheid, want nu nog krijgen veel Nederlandse tulpenbollentelers kanker omdat zeer schadelijke middelen waren toegelaten. Maar navraag bij diverse organisaties levert echter geen enkel rapport die Buitenwegs uitspraak kan staven en daarmee dendert de geloofwaardigheid van het Europees Parlement behoorlijk naar beneden. Voor belangenorganisaties meer reden om er bovenop te zitten bij nieuwe voorstellen uit de EU.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.