Nieuws

Minister Verburg beschouwt het onderzoek van het Rikilt in samenwerking met de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht, PhytoGeniX, het Institute for Ethnobotany and Zoopharmacognosy en de HAS Den Bosch naar de inzet van kruidenpreparaten bij aandoeningen in de veehouderij als een waardevolle eerste aanzet. Zij stelt nog eens 700.000 euro beschikbaar voor aanvullend onderzoek naar de toepasbaarheid van fytotherapeutica. Dat schrijft de minister op 3 februari aan de Tweede Kamer.

Op basis van het rapport van de onderzoeksinstellingen concludeert minister Verburg dat er potentie lijkt te zitten in het gebruik van kruidenmengsels in de veehouderij om aandioeningen te behandelen. Tegelijkertijd constateert zij dat die potentie nog niet eenduidig is aangetoond en dat er nog hindernissen zijn bij het gebruik van kruiden. Zo gelden er soms juridische belemmeringen. Zonder concessies te doen aan de standaarden van voedselveiligheid moeten daarvoor oplossingen voor worden gezocht.

De minister acht verdere inzet en vervolgonderzoek nodig om de kennis over kruidenpreparaten en geschikte meetmethodes te vergroten. Zij stelde onlangs 3 miljoen euro beschikbaar voor het zoeken naar alternatieven voor antibiotica in de veehouderij. In dit kader is 700.000 euro beschikbaar voor onderzoek naar de toepasbaarheid van fytotherapeutica.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.