Nieuws

Salmonellabestrijding in varkensketens

De Europese Unie wil doelstellingen gaan formuleren voor de aanwezigheid van salmonella bij slachtvee en vlees. Op dit moment hebben varkensketens in de meeste Europese landen nog geen formeel controlesysteem dat de hele keten beslaat, en ook geen systemen die boeren belonen of straffen voor de mate waarin hun slachtvee met de bacterie is besmet. Onze medewerker Gé Backus heeft samen met zijn Amerikaanse collega Rob King een wetenschappelijk paper gepubliceerd in the European Review of Agricultural Economics waarin ze dit vraagstuk te lijf gaan met een modelbenadering waarin gerekend wordt aan verschillende controlesystemen en beloningsarrangementen.
Het onderzoek toont aan dat een combinatie van een controlesysteem op slachterijniveau en een betalingssysteem dat de varkenshouder prikkelt om slachtvarkens te leveren met een lage of geen besmetting, tot aanmerkelijk lagere kosten leidt dan simpeler systemen. Afhankelijk van de omstandigheden is een kostenreductie van 28% tot 83% te verwachten. Met dit wetenschappelijk paper bouwen de auteurs voort op eerder werk dat ook in dit toonaangevende blad verscheen. Ze lopen tevens vooruit op een kosten-batenanalyse van de maatregel die de EU nog gaat maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.