Nieuws

Locatie proef met GM-gewas niet geheim

De plaats waar veldproeven met genetisch gemodificeerd (GM) gewassen plaatsvinden mag niet geheim blijven. Het Europees Hof van Justitie heeft dat op 17 februari bepaald in een zaak die was aangespannen door de Fransman Pierre Azelvandre. Hij wilde in 2004 van de burgemeester van Sausheim weten waar in deze gemeente veldproeven met GM-gewassen plaats gingen vinden. De burgemeester weigerde de informatie en ook een beroep bij het Franse comité inzake de toegang tot overheidsdocumenten (CADA) bleek tevergeefs.

Het Europese Hof stelt dat behoudens de uitzonderingen waarin de Europese richtlijn voorziet, het geïnteresseerde publiek kan vragen om inzage in alle informatie die de het bedrijf dat een veldproef wil in het kader van de toelatingsprocedure voor die proef heeft ingediend. Dat betekent ook de informatie over de plaats waar de veldproef plaats zal vinden.

Overwegingen in verband met de bescherming van de openbare orde en van andere wettelijk beschermde vertrouwelijke gegevens, kunnen geen redenen vormen om de toegang te beperken tot de in de richtlijn vermelde gegevens, waaronder informatie over de plaats van de veldproef.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.