Nieuws

Verontreinigd voedsel met melamine bevat vaak ook andere schadelijke chemische stoffen die op melamine lijken; de zogenaamde structuuranalogen zoals cyanuurzuur. Dit blijkt ook uit onderzoek van bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) naar de partijen sojameel uit China met hoge gehaltes melamine. Het sojameel was de grondstof voor diervoer en werd in november 2008 bij mengvoederbedrijven teruggehaald. Als mensen of dieren melamine en cyanuurzuur binnenkrijgen dan kunnen onoplosbare kristallen ontstaan. De kristallen kunnen de nieren beschadigen. Dieren krijgen hiermee te maken door het eten van diervoer dat vervuild is met deze stoffen. Vervolgens kunnen mensen de stoffen binnenkrijgen door het eten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong. De risico's van de combinatie van melamine én een structuuranaloog ontstaan al bij een lage dosering.

Er zijn nu geen gezondheidsnormen om de schadelijkheid van melamine én zijn structuuranalogen te beoordelen. Deze normen zijn van belang voor het vaststellen van de toelaatbare hoeveelheden in diervoer en het toezicht hierop. De VWA adviseert de ministers van de verantwoordelijke beleidsdepartementen onderzoek te doen naar de overdracht van melamine én structuuranalogen van diervoer naar levensmiddelen van dierlijke oorsprong. Tevens adviseert de VWA om Europese productnormen voor diervoer en levensmiddelen vast te stellen voor de som van melamine én zijn structuuranalogen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.