Nieuws

Goede meeteenheid antibioticagebruik nodig

Voor goede registrate en monitoring van antibioticaumgebruik in de veehouderij is het noodzakelijk te beschikken over goede meeteenheden. Onderzoekers van het CVI, LEI en Rikilt adviseren het gebruik uit te drukken in dagdoseringen per dierjaar. Hierbij wodrt berekend hoe vaak per jaar een dier (of kg dier) op een bepaald bedrij fis behandel met antibiotica. De instellingen schrijven dat in een rapport dat is gemaakt in opdracht van het ministerie van Landbouw.

Het antibioticagebruik in de Nederlandse veehouderij nam in 2007 nog steeds toe. De mate van deze toename is echter onduidelijk. In Europa ontbreekt een systeem voor monitoring van het antibiotiumgebruik. De gepubliceerde gebruiksgegevens in verschillende landen gaan meestal uit van aantal kg verhandelde werkzame stof van alle antibiotica. Voor een goede interpretatie van die resultaten is een nadere precisering noodzakelijk, stellen de onderzoekers. Met 1 kg werkzame stof worden bijvoorbeeld veel minder zeugen dan biggen behandeld. Bovendien zijn er per diersoort verschillen. Een registratie in de vorm van dagdoseringen per dierjaar maakt een goede vergelijking mogelijk. Afhankelijk van het doel dat is beoogd, is meer gedetailleerde informatie over het antibioticumgebruik noodzakelijk. Meer informatie is te vinden op de website van Wageningen UR

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.