Nieuws

Antibioticumresistentie in dieren neemt toe

Het antibioticumgebruik op voorschrift van een dierenarts in voedselproducerende dieren in Nederland is in het afgelopen decennium bijna verdubbeld. Waarschijnlijke oorzaken voor deze toename zijn het verbod op het gebruik van antibiotica als groeibevorderaar en de schaalvergroting van de veehouderijbedrijven. De kwaliteit van het diervoer staat bovendien onder druk door hoge prijzen van grondstoffen op de wereldmarkt en het verbod om dierlijk eiwit in het diervoer toe te voegen. Dit kan de verteerbaarheid van het voedsel in de darm negatief beïnvloeden, wat gecompenseerd wordt door gebruik van antibiotica. De continue toename van gebruik is des te opvallender omdat er momenteel een intensief debat plaatsvindt over de negatieve effecten en volksgezondheidsrisico's van het antibioticumgebruik in de dierlijke productie. De resistentieniveaus nemen tegelijkertijd toe, zowel voor individuele antibiotica als multiresistentie.

Naast het veelvuldig voorkomen van MRSA (een bacterie die resistent is tegen meerdere soorten antibiotica) in Nederlandse voedselproducerende dieren, is vooral de snelle toename van Extended Spectrum Beta-Lactamase producerende bacteriën (ESBL's), vooral in pluimvee en pluimveevlees, een reden voor zorg. Ook bij de mens wordt een toename van ESBL's gezien bij bijvoorbeeld urineweginfecties, maar ook in het ziekenhuis. Deze ESBL's zijn ongevoelig voor heel belangrijke antibiotica, waardoor tijdens een infectie de kans op goed herstel kleiner wordt. Deze toename wordt zowel gezien in de darmflora van vleeskuikens, in Salmonella uit vleeskuikens en in mindere mate ook in Salmonella uit de mens. In vergelijking met de diergerelateerde MRSA is er een verschil in het risico van het verkrijgen van ESBL's. MRSA wordt voornamelijk overgedragen naar de mens via direct contact, terwijl voor de ESBL's de voedselketen waarschijnlijk een rol speelt in de verspreiding: de genen liggen op mobiele genetische elementen die overdraagbaar zijn binnen en tussen bacteriespecies.

Projecten die de genetische verwantschap van ESBL's uit dieren en mensen onderzoeken zijn inmiddels gestart.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.