Nieuws

Toepassing granenprotocol verlengd

Onlangs heeft het Centraal College van Deskundigen Diervoedersector besloten dat bij de aankoop van niet-gecertificeerde leveranciers van granen, zaden en peulvruchten afkomstig uit een aantal landen (de zgn. B-landen), het zgn. Granenprotocol nog tot 30 juni 2010 toegepast kan worden. De oorspronkelijke toepassingstermijn is feitelijk hiermee 1 jaar verlengd. De periode tot 30 juni 2010 zal worden benut om de inkoopvoorwaarden van 4 schema's (GMP-Ovocom, QS, AIC en GMP+) voor de betreffende producten te harmoniseren.

In de GMP+-inkoopvoorwaarden zijn in het zgn. Granenprotocol voorwaarden vastgelegd voor de aankoop van onbewerkte granen, zaden en peulvruchten van niet-gecertificeerde bedrijven uit diverse landen (GMP+ Bijlage 10; Appendix 4).

In dit protocol is vastgelegd dat voor de aankoop van de genoemde producten uit een bepaalde groep landen (de zgn. B-landen) het protocol nog tot 1 juni 2009 gebruikt mag worden.

Deze datum is één jaar opgeschoven. Dit betekent dat dit protocol nog tot eind juni 2010 kan worden toegepast voor de aankoop van genoemde producten van niet-gecertificeerde bedrijven uit de betreffende landen.

De komende tijd zal worden benut om de inkoopvoorwaarden van GMP+ op dit punt te harmoniseren met die van het GMP-Ovocom-, QS- en AIC-schema. De beheerders van de laatstgenoemde schema's hebben in beginsel positief gereageerd op een oproep van het PDV om voor de aankoop van granen, zaden en peulvruchten te komen tot gelijkluidende voorwaarden, die zijn gebaseerd op het granenprotocol. Dit was een voorwaarde van het college om te besluiten de toepassingstermijn van het granenprotocol nog met een jaar te verlengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.