Column

Bont, melk en duurzaamheid

De melkprijs is historisch laag. Melkveehouders trekken naar Brussel voor steun. Maar de ruimte die de Europese Commissie daarvoor heeft, is beperkt. Zelfs als de minister van Landbouw de zuivelindustrie zou willen steunen via een extra reclamecampagne is dit niet meer haalbaar.

Zijn dit de naweeën van de broeikasgasdiscussie in de melkveehouderij? Broeikasgassen worden direct verbonden met duurzaamheid, dat anno 2009 een hype is geworden. Maatschappelijke organisaties en bedrijven nemen initiatieven en organiseren workshops, seminars en studiedagen rondom duurzaamheidsthema’s als Cradle to Cradle, CO2-footprint en Foodmiles.

Heeft al die aandacht nut? Ik hoop het. De aanpak van het probleem wordt geharmoniseerd. Het beeld wordt verbreed. Zo wordt melkvee gevoed met voedingsmiddelen die nagenoeg niet in competitie treden met voedingsmiddelen voor de mens. Via deze maatlat scoort rundvee in verhouding tot varkens en pluimvee veel beter.

Ook pelsdieren worden gevoed met producten die de mens niet meer wil eten. Jaarlijks verwerken een drietal Nederlandse bedrijven volgens de Nederlandse Federatie Edelpelsdierhouders (NFE) 200.000 ton pluimvee- en visslachtafvallen in pelsdierenvoeder. Duurzaamheid in optima forma. Desalniettemin gaat de pelsdierhouderij al jaren gebukt onder maatschappelijke kritiek. Er is een groeiende weerstand tegen het feit dat dieren alleen worden gehouden voor hun pels.

Natuurlijk is de vergelijking tussen melk en bont van een andere orde. Het argument van de NFE dat in Nederland tussen de 1000 mensen en 1300 mensen hun brood verdienen in deze sector, krijgt nauwelijks aandacht. Het thema duurzaamheid komt niet verder dan de website van NFE.

Duurzaamheid wordt in de publieke opinie selectief ingezet als het gaat om aanvallen van dierlijke productiesectoren. Het verdedigen van dierlijke productie met duurzaamheid is moeizaam. De pelsdierhouderij krijgt duurzaamheidsargumenten niet voor het voetlicht. De melkveehouderij komt vooralsnog niet verder dan workshops en symposia. Navelstaren in eigen kring is leuk, maar om verder te komen, zullen alle betrokkenen de handen ineen moeten slaan. De drie producenten van pelsdiervoeders kunnen het ook niet alleen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.