Nieuws

Sateliet voorspelt goede graanoogst

EARS in Delft heeft zijn eerste FAST tarwe opbrengstvoorspelling voor het groeiseizoen 2009 gemaakt. De omstandigheden in West-Europa zijn gunstig. De voorspelde tarwe opbrengst in de EU-5 ligt naar verwachting 14 procent boven het vijfjaargemiddelde. De verwachting voor de EU-15 en de EU-27 is respectievelijk 5 en 3 procent hoger.

FAST is het acroniem voor 'Food Assessment by Satellite Technology'. Uurlijkse visuele en thermisch infrarood Meteosat beelden worden ontvangen en verwerkt tot dagelijkse datavelden van de temperatuur, straling en actuele verdamping (watergebruik van het gewas). Met deze gegevens wordt een gewasgroeimodel gevoed, dat loopt vanaf het begin van het groeiseizoen tot aan de datum van de voorspelling. Dezelfde bewerking wordt ook gedaan voor de voorafgaande 5 jaren. Additionele geografische informatie wordt gebruikt om alleen de landbouwgrond te selecteren en om de resultaten te integreren voor de Europese administratieve eenheden (NUTS-0,1,2). Dezelfde dataverwerking wordt gedaan voor het groeiseizoen in the voorafgaande vijf jaren. Een vergelijking van de huidige situatie met de voorafgaande vijf jaar maakt een voorspelling van het verschil in geasopbrengst aan het einde van het groeiseizoen mogelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.