Nieuws

Praktijkevaluatie van de voedernormen voor melkschapen maakt het aannemelijk dat de oude eiwitbehoeftenorm te royaal is voor melkschapen. De voorgestelde lagere norm is op basis van deze evaluatie voedingstechnisch verantwoord en economischer door de eiwitbesparing. De lagere normen geven geen productieverlies. Wel kan de ruwvoerkwaliteit beter. Bij slecht ruwvoer is het lastig om aan de biologische eis van 40% krachtvoer te voldoen. De voeding van melkschapen is economisch te optimaliseren met Dynamisch Lineair Modelleren (DLM). Het onderzoek van de Animal Sciences Group van Wageningen UR is verricht in opdracht van het ministerie van LNV en Bioconnect, het kennisnetwerk voor de Biologische Landbouw en Voeding in Nederland.

De voeding van melkschapen in Nederland is vooral gebaseerd op ervaring. Het ontbreken van betrouwbare normen was het belangrijkste knelpunt in de biologische melkschapenhouderij. Dat beperkt het inzicht in de eiwitbenutting en bemoeilijkt het verlagen van krachtvoergiften. Met de praktijkevaluatie van de behoeftenormen heeft de biologische melkschapenhouderij dan ook een grote stap vooruit gezet in de professionalisering op het gebied van de voeding. Zowel de biologische als gangbare melkschapenhouderij kan rechtstreeks met deze op waarde geschatte behoeftenormen aan de slag en voortaan een afgewogen rantsoen samenstellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.