Nieuws

Slachtafval verlaagt milieubelasting voer

Slachtafval weer toestaan bij de productie van veevoer verlaagt de milieubelasting. Dat concludeert Emiel Elferink op basis van onderzoek waarop hij op 25 september promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Ten gevolge van de affaire met BSE is slachtafval uit de veevoederstroom gehaald. Emiel Elferink: ,,Slachtafval was juist een goede eiwitbron. Sindsdien is dit vervangen door sojaschroot, met name uit Brazilië, en als gevolg daarvan is de productie van soja gigantisch gestegen. Zo'n 16 miljoen ton aan diermeel is vervangen door zo'n 23 miljoen ton sojabonen. Als je daar een landbeslagberekening van maakt, blijkt dat we, alleen al ter vervanging van slachtafval, tien procent van de EU landbouwgronden nodig zouden hebben.'' Elferink roept op tot herintroductie van slachtafval in diervoeder om zo het milieubeslag van de agrarische dierhouderij te verminderen.
Daarnaast blijkt uit het onderzoek van Elferink dat de milieubelasting niet-lineair is gerelateerd aan de vleesconsumptie. Bij een verdubbeling van de consumptie neemt de milieubelasting meer dan dubbel toe. Dit effect geldt ook bij vermindering van de vleesconsumptie. Elferink pleit daarom voor een vermindering van de vleesconsumptie. ,,Je hoeft geen vegetariër te worden, maar je kunt wel zoeken naar een nieuw evenwicht."

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.