Nieuws

Bemefa en Minister-president bundelen krachten

Minister-president Kris Peeters, Vlaams minister van Landbouw, en Marc Huon, voorzitter van Bemefa, ondertekenen vandaag een gezamenlijke verklaring waarin zij zich engageren voor maatschappelijk verantwoorde diervoederstromen en tot het uitwerken van een concreet actieplan voor de eiwitbevoorrading.

Soja

De diervoedersector voert jaarlijks 1 miljoen ton soja in. Soja is één van de belangrijkste diervoedergrondstoffen. Daarnaast wordt soja nogal eens in relatie gebracht met ontbossing in Zuid-Amerika. Bemefa en de Vlaamse overheid zijn zich ervan bewust dat meewerken aan internationale standaarden nodig is om diervoederstromen maatschappelijk verantwoorder te maken. Omdat de internationale standaard voor soja nog in ontwikkeling is, heeft Bemefa het voortouw genomen door te starten met een eigen initiatief. Er is een lastenboek opgemaakt voor de productie en levering van maatschappelijk verantwoorde soja. Dit lastenboek is een tussenstap op weg naar de internationale standaard. In 2010 wil de mengvoedersector 150.000 ton maatschappelijk verantwoorde soja invoeren. Hiertoe hebben een 60-tal fabrikanten zich reeds geëngageerd.

Doel

Bemefa heeft zichzelf tot doel gesteld om stapsgewijs het tonnage van aangekochte maatschappelijk verantwoorde soja te verhogen tot de totale hoeveelheid ingevoerde soja (zijnde 1 miljoen ton) tegen 2015. Een Europese primeur. Andere Europese landen zoals Nederland, Engeland en Zweden hebben al aangegeven het voorbeeld te willen volgen. De besprekingen zijn momenteel volop aan de gang. Europees bedraagt de invoer van soja met bestemming diervoeders 30 miljoen ton. De Vlaamse overheid en Bemefa wensen de Europese trein aan hun locomotief te koppelen. Door de gezamenlijke ondertekening van de engagementsverklaring ondersteunt de Vlaamse overheid Bemefa officieel in deze aanpak en hoopt een nog groter draagvlak te kunnen creëren voor deze standaard.

Eiwitbronnen

Een internationale standaard voor maatschappelijk verantwoorde diervoederstromen is echter niet het enige voorwerp van de verklaring. Beide partijen wensen ook bestaande eiwitbronnen maximaal te valoriseren en te promoten. Hiervoor zal een gezamenlijk actieplan worden uitgewerkt. Daarnaast willen zowel de Vlaamse overheid als Bemefa de afhankelijkheid van eiwitbronnen van buiten de EU beperken.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.