Nieuws

Kritiek op verkoop interventiegraan

Een aantal lidstaten hebben kritiek op het besluit van de Europese Commissie om gerst uit de interventievoorraad te verkopen. De lidstaten vrezen dat de gerst opnieuw voor interventie wordt aangeboden, meldt de Duitse nieuwssite Agrarzeitung. De Commissie besloot vorige week om graan, zuivel en suiker uit de interventievoorraad van het vorige seizoen 2008-2009 te verkopen. Met de verkoop van de interventievoorraden financiert de Commissie het programma voor de minstbedeelden.

Kritiek

Bij graan gaat het om 1,6 miljoen ton, waaronder 928.395 ton gerst. De marktprijs voor gerst ligt in Oost-Europa, waar veel interventiegerst ligt opgeslagen, lager dan de interventieprijs van ruim 103 euro per ton. De lidstaten vrezen dat de gerst na de verkoop opnieuw wordt aangeboden voor interventie. De Commissie is verplicht de gerst opnieuw op te kopen tegen de interventieprijs.
Naast Oostenrijk hebben ook Nederland, Duitsland, Hongarije en Denemarken kritiek op de verkoop van gerst. Volgens de Commissie is het een tijdelijk probleem omdat dit jaar minder gerst wordt geteeld. Daardoor trekt de marktprijs aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.