Nieuws

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil de voedselverspilling vóór 2015 met 20 procent verminderen en in 2025 het duurzaamste voedselsysteem ter wereld hebben. Een van de mogelijkheden is het hergebruiken van dierlijke bijproducten om eiwitten beter te benutten.

Workshop voedselverspilling

Dit is besproken tijdens de tweede workshop over voedselverspilling in september. De workshop is georganiseerd door Wageningen UR met medewerking van het LEI. Vertegenwoordigers uit de voedselindustrie en LNV hebben besproken welke wetgeving voor de meeste voedselverspilling zorgt. Er zijn werkgroepen gevormd voor de plantaardige en dierlijke productieketens, verwerkers van reststromen en voor deelnemers uit de retail- en out-of-home-sector. De wetgeving over hygiëne, zoals de ‘ten minste houdbaar tot'-datum op producten, kreeg veel aandacht. Er gingen ook stemmen op voor het hergebruiken van dierlijke bijproducten om eiwitten beter te benutten. Door de huidige wetgeving worden deze bijproducten vernietigd, terwijl de risico's op TSE en BSE goed bekend en onder controle zijn.

Industrie transparant

De voedselindustrie pleitte bij LNV voor een meer systematische aanpak om het uitgangspunt bij het maken van de wetgeving te verschuiven van het doel naar het middel. Volgens de vertegenwoordigers uit de voedselindustrie is de Nederlandse industrie transparant genoeg en het kwaliteitssysteem geavanceerd genoeg om de risico's voor de voedselveiligheid te beoordelen. LNV wil begin 2011 een derde workshop organiseren om de dialoog voort te zetten. Er is voorgesteld om communicatie tussen de voedselindustrie enerzijds en Ministeries LNV en VROM en Wageningen UR anderzijds mogelijk te maken, zodat de voedselindustrie actief kan meewerken aan het bepalen van publieke doelen en beleidsstrategieën voor het verminderen van de voedselverspilling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.