Nieuws

‘Veel CCM voor varkens wordt te grof gemalen’

Varkens krijgen vaak te grof gemalen Corn Cob Mix (CCM). De CCM komt hierdoor niet geheel ten goede aan de varkens. Dat meldt voerleverancier Fransen Gerrits uit het Brabantse Erp.

Onverteerd

In de praktijk blijkt dat de grove delen in de brijvoerinstallaties te snel uitzakken. De varkens kunnen deze grove delen slechter verteren. Deze delen belanden onvolledig verteerd in de mestput. Door de maalfijnheid van de CCM al tijdens het oogsten van de mais te bepalen wordt voorkomen dat de CCM in te grove delen bij de varkenshouders in de kuil terecht komt, stelt Fransen Gerrits.

Factoren

Het resultaat van het malen van CCM is van een aantal factoren afhankelijk: de hard- en droogheid van de korrels, de soort molen en afstelling hiervan, de zeef op de molen, de combinatie en hoeveelheid spil. Door direct, op het veld, tijdens het malen van de maiskorrels de grove delen te bepalen, kan vaak al meteen worden gecorrigeerd in het maalproces voor een goed eindresultaat, adviseert de voerleverancier.

Maisoogst

De afgelopen weken zijn medewerkers van het brijteam van Fransen Gerrits, met speciale apparatuur, aanwezig geweest bij het oogsten van de mais. Zij hebben de maalfijnheid van de CCM bepaald. Samen met de loonwerker is vervolgens de molen optimaal afgesteld om de CCM goed in de kuil te krijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.