Nieuws

Hogere voerwinst vleesvarkenshouderij

De resultaten in de vleesvarkenshouderij over de eerste negen maanden van 2010 vertonen licht herstel ten opzichte van 2009. De voerkosten dalen met 4 euro per plaats. De voerwinst komt uiteindelijk 5,50 euro per plaats hoger uit. Dit blijkt uit de sectorcijfers van de Gibo Groep.

Hogere opbrengst

Gemiddeld verdienden de varkenshouders over de eerste negen maanden van dit jaar 9 euro méér per plaats dan vorig jaar.
De betere vleesvarkensbedrijven houden ruim 17 euro per plaats méér over dan het gemiddelde. De verschillen worden vooral gerealiseerd door een hogere opbrengst van de afgeleverde varkens en lagere aankoopkosten van de biggen. Het verschil van 17 euro per plaats resulteert op een gemiddeld bedrijf met 2.500 plaatsen in 43.000 euro dat extra beschikbaar is voor privé en aflossingen. De kopgroep, 35 procent van de bedrijven, behaalt een resultaat van 73.000 euro.

Lagere biggenprijs

De verkoopprijs van vleesvarkens is in 2010 met 11,50 euro per plaats gedaald, vanwege een lagere vleesprijs. Maar ook de inkoopprijs is gedaald: per vleesvarkenplaats liggen de kosten voor aankoop van biggen 13 euro lager. De voerkosten dalen met 4 euro per plaats. De voerwinst komt uiteindelijk 5,50 euro per plaats hoger uit. Aan overige directe kosten is 0,50 euro per plaats meer uitgegeven. Alles bij elkaar resulteert dit in een 5 euro hoger saldo per plaats. De niet toegerekende uitgaven zijn met 2 euro per plaats gedaald, met name vanwege lagere mestafzetkosten. De overige bedrijfsopbrengsten stegen met ruim 1 euro per plaats. Uiteindelijk is de bruto geldstroom met ruim 8 euro toegenomen en gemiddeld komt de omzet 1,50 euro hoger uit per plaats.

Prognose 2010

Voor het hele jaar 2010 wordt een hoger resultaat verwacht van 9 euro per plaats. In het vierde kwartaal stijgen de uitgaven voor voer, maar deze worden gedeeltelijk gecompenseerd door lagere bigkosten. De uitgaven voor rente blijven nagenoeg gelijk. Er is gemiddeld niet genoeg geld beschikbaar om af te lossen en dus is het resultaat nog niet goed genoeg om aan de aflossingsverplichtingen te voldoen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.