Nieuws

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) stapt per direct uit het overleg met betrekking tot de implementatie van de Vleeskuikenrichtlijn. De vakbond wil niet langer overleggen over dit dossier.
 

Oneens

De afspraken uit het Afsprakenkader worden naar de mening van de NVP niet uitgevoerd. De pluimveehoudersorganisatie is het niet eens met de manier waarop door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) de oppervlakte per dier wordt bepaald. Bovendien zijn de eisen zwaarder dan elders in de Europese Unie. Vleeskuikenhouders mogen alleen een bezetting van 42 kilo per m2 aanhouden als ze voldoen aan aanvullende nationale welzijnseisen.

Verbolgen

De NVP stelt dat met de correctie van het vloeroppervlak voor de aanwezige voer- en drinkwatervoorzieningen die het ministerie van EL&I toepast, 1,7 procent van het oppervlak wegvalt. Nederland is volgens de vakbond het enige land in de Europese Unie dat dit zo doet. Ook is de vakbond verbolgen over de verplichte registratie op stalniveau en het feit dat het mortaliteitspercentage per stal tot twee cijfers achter de komma worden berekend. Daarnaast is niet voorzien in de mogelijkheid met bijproducten te werken en kleine kuikens te houden.

Twijfels

De NVP heeft twijfels of staatssecretaris Bleker van EL&I wel de juiste informatie heeft gekregen. Er was geen advies van de stuurgroep. Deze stuurgroep werd ingesteld om het Afsprakenkader nader uit te werken met praktische oplossingen die implementatie mogelijk maken en voor draagvlak moeten zorgen. Het Productschap Pluimvee en Eieren zou zich in de eerstvolgende bestuursvergadering moeten beraden of de gegevens uit KIP wel doorgegeven moeten worden aan het ministerie van EL&I.
De NVP gaat op korte termijn de leden informeren en adviseert hen om niet mee te werken aan het Vleeskuikenbesluit. Indien de leden anders besluiten, krijgt het NVP-bestuur een nieuw mandaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.