Nieuws

Prijsstabiliteit m

Nu het aanbod aan graan op de wereldmarkt krapper wordt komen voedselzekerheid en prijsstabiliteit weer hoog op de agenda. Terecht, meent, de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), maar daarbij hoort dan wel een kostendekkende graanprijs.

Situatie graanmarkt

De situatie op de graanmarkt wordt de laatste weken beheerst door in het bijzonder de ontwikkelingen in Noord-Afrika. Door het krappe aanbod op de wereldmarkt is de prijs van graan in een jaar tijd verdubbeld. Door de gestegen graanprijzen, en daarmee hogere brood- en voedselprijzen, komt de onvrede bij de volkmassa's in deze gebieden naar buiten. De regeringen proberen met paniekaankopen en hoge importsubsidies de voedselprijzen te drukken, maar de geest lijkt uit de fles. Het streven naar voedselzekerheid krijgt ineens een hogere prioriteit.

Goedkope importen

De Arabische en Noord-Afrikaanse staten hebben de laatste jaren kunnen profiteren van de relatief goedkope importen. Daardoor heeft de eigen landbouw niet de gewenste groei in productie gemaakt. Een groot verschil met landen als India en China. Nog niet zo lang geleden was met name India ook een van de gebieden met regelmatige voedseltekorten. Maar India en China hebben met een kostendekkende garantieprijs, de productie weten op te voeren. De hogere voedselprijzen van nu in de Arabische wereld worden veroorzaakt door de te grote afhankelijkheid van graanimporten. Natuurlijk is deze afhankelijkheid ook gestimuleerd door de traditionele graanexporteurs als Rusland, Europa en de Verenigde Staten.

Krimpende voorraden

Volgens de NAV ligt de hoofdoorzaak in de politieke besluitvorming op de schaal van de wereldhandelsorganisatie WTO en de Europese Unie om de basisvoedselmarkten te liberaliseren. Nu de voorraden strek zijn ingekrompen, komt de keerzijde van dit beleid aan het licht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.