Nieuws

Onder andere in de agrarische sectoren, agro-food, afvaltransport- en verwerking, en de sorteer- en verpakkingindustrie worden werknemers blootgesteld aan endotoxinen, FNV Bondgenoten heeft daarom opgeroepen grenswaarden voor het gebruik van endotoxinen in de wet op te nemen.

Symptomen

Blootstelling aan korte hoge concentraties leidt tot griepachtige symptomen, langdurige blootstelling aan lage concentraties tot chronische luchtwegklachten. FNV Bondgenoten heeft staatssecretaris De Krom van Socialde Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in een brief opgeroepen grenswaarden voor het gebruik van endotoxinen in de wet op te nemen.

Advies

De Gezondheidsraad heeft een grenswaarde geadviseerd voor endotoxinen van 90 Endotoxin Unit per m3 lucht. Normaalgesproken neemt het ministerie van SZW een door de Gezondheidsraad bepaalde grens over, en legt deze vast in de wet. Op dit moment is er geen wettelijke grenswaarde voor endotoxinen.

Onhaalbaar

In de praktijk is het echter in veel gevallen niet haalbaar om onder de grenswaarde te blijven. Voor het vaststellen van een wettelijke grenswaarde is dat geen probleem omdat werkgevers een beroep kunnen doen op het redelijkerwijsprincipe: als ze kunnen laten zien dat ze doen wat ze kunnen, voldoen ze toch aan de wet.

Werkgevers

Aanvankelijk leek dit voorstel ook op steun van de werkgevers te kunnen rekenen. Die trokken zich echter op het laatste moment terug. Er is dus geen unaniem advies. FNV Bondgenoten heeft nu besloten om het dan maar zonder werkgevers te doen. De bond gaat er vanuit de staatsecretaris de grenswaarde gewoon invoert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.