Nieuws

De Tweede Kamer heeft de regering gevraagd een aanvullend onderzoek uit te laten voeren naar de risico's op allergie en toxiciteit van cisgenese ten opzichte van traditionele veredeling. De Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA gaat een dergelijk onderzoek uitvoeren.

Dierveiligheid

Het Rikilt heeft de veiligheid voor voedsel- en diervoedertoepassingen van cisgene gewassen in kaart gebracht. Niet alleen het soort gen dat wordt geïntroduceerd, maar ook het feit dát dit gen wordt geïntroduceerd, kan van invloed zijn op de voedsel- en diervoederveiligheid. Daarnaast luidt de conclusie van het Rikilt dat het begrip cisgenese dusdanig is dat hieronder een brede groep gewassen zal vallen die niet op voorhand in te kaderen is. Het Rikilt concludeert op basis daarvan dat het op voorhand generiek vaststellen van de voedsel- en diervoederveiligheid voor cisgene gewassen niet mogelijk is.

Veiligheidsaspecten

Uit het debat met de Tweede Kamer blijkt dat een aantal fracties een aanvullend onderzoek naar de veiligheidsaspecten van cisgene gewassen in vergelijking met de klassieke veredelde gewassen wenst. Atsma is van mening dat een onafhankelijk Europees onderzoek hier een passend en bruikbaar antwoord op geeft. Na uitvoerig overleg tussen Nederland en de Europese Commissie, heeft de Europese Commissie besloten EFSA te mandateren om dit onderzoek voor de nieuwe technieken uit te laten voeren. Op verzoek van Nederland wordt EFSA verzocht dit onderzoek te beginnen voor cisgenese en haar opinie voor de zomer van 2011 te publiceren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.