Nieuws

Zoeken naar ondergrens fosfor in mengvoer

Het netwerk Verminderen fosfor in krachtvoer melkvee heeft in 2010 laten inschatten hoe ver mengvoerleveranciers het fosforgehalte in krachtvoer kunnen verlagen en tegen welke prijs. 4 g/kg fosfor in het rantsoen lijkt voor adviseur Bernard Simons een ondergrens.

Mineralenvoorziening

Bernard Simons (adviesbureau Agri VAK) heeft het netwerk bewust proberen te maken van een goede mineralenvoorziening,, ventilatie en ‘aarden' van de stal. Simons stelt de koe centraal in zijn advisering voor een goede bedrijfsvoering. Hij vindt dat nog wel eens te gemakkelijk wordt gedacht over verlagen van mineralen (met name N, P en S) in rantsoenen. Vier gram fosfor per kilogram in het rantsoen lijkt voor hem een ondergrens.

Fosfaatoverschot

"Hoewel het Nederlandse milieubeleid focust op vermindering van N en P in rantsoenen, hoeft een goede diergezondheid zeker niet strijdig te zijn met de milieudoelen", aldus LTO-medewerker Wiebren van Stralen. Nederland stevent de komende jaren af op een fosfaatoverschot van 50 miljoen ton af. Oorzaken zijn een toename van de productie en afname van de plaatsingsruimte. Het overschot moet lager, benadrukt Van Stralen. "We produceren in Nederland nu meer fosfaat dan ons afgesproken plafond van 2002." De benutting van fosfaat (ook bij melkvee) moet dus omhoog, stelt hij. Mogelijk door de verplichting van minder fosfor in mengvoer of de melkveehouder af te rekenen op een hoge benutting (bijvoorbeeld via BEX-systematiek). Het netwerk gaat nu aan de slag om fosforbenutting te bepalen en te vergelijken met de LTO-norm.

ron: PPP Agro

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.