Nieuws

Dadelpit mogelijke antibioticavervanger

Onderzoekers van de Al Ain Universiteit in de Verenigde Arabische Emiraten testen het gebruik van dadelpitten om het gebruik van antibiotica bij kippen terug te dringen. Het idee is zo veelbelovend dat de universiteit patent op het concept heeft aangevraagd.

Bescherming

Volgens Ahmed Soliman Hussein, professor van de pluimveevoedingafdeling bij de universiteit, kunnen dadelpitten pluimvee beschermen tegen bacteriële ziektes. Het zou een aantrekkelijk alternatief zijn voor gele mais. Zo'n 20 procent van de gele mais zou kunnen worden vervangen. "Dat zorgt voor zowel kostenreductie als voor minder gebruik van antibiotica", volgens Hussein.

Goedkoop

Dadelpitten zijn goedkoop, doordat de industrie 50.000 ton pitten per jaar als bijproduct produceert. De Verenigde Arabische Emiraten behoren tot de vijf grootste dadelproducerende landen. "De pitten die niet worden weggegooid, worden verkocht aan boeren voor bijna niks", aldus Hussein. Ze worden gevoerd aan kamelen en koeien.

Wisselen

Het wereldwijde gebruik van antibiotica in de pluimveesector wordt geschat op 11.000 ton per jaar, aldus professor Hussein. Ondanks de voordelen van de dadelpitten, zal het volgens de onderzoekers moeilijk worden om boeren van voer te laten wisselen. Volgens sommige boeren werkt het gebruik van antibioticavervangers in het laboratorium namelijk anders dan in de praktijk.

Bron: All About Feed

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.