Nieuws

Poortwachteroptie voor transport beperkt

Vervoer voor het transport van GMP+ diervoeder in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en waarschijnlijk Frankrijk, is per 1 januari 2013 alleen nog gecertificeerd mogelijk.

Beperken

Het besluit om de Poortwachteroptie voor transport te beperken weerspiegelt de wensen vanuit de markt om transparantie te creëren en is ook in lijn met de diervoederwetgeving die vereist dat bedrijven hun eigen verantwoordelijkheid nemen. In Nederland België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk is dankzij de inspanningen van de transportbedrijven nu voldoende gecertificeerd vervoer beschikbaar.

Niet-gecertificeerd

Sinds een aantal jaren is het voor GMP+ gecertificeerde producenten en handelaren mogelijk om gebruik te maken van niet-gecertificeerd wegvervoer voor het transport van hun producten. Het bedrijf dat gebruikmaakt van dit type vervoer treedt in feite op als poortwachter en is er verantwoordelijk voor dat het transport voldoet aan de GMP+ eisen. De optie was indertijd bedoeld voor gebruik in gebieden waar onvoldoende of geen gecertificeerd vervoer beschikbaar was. Door gebruik te maken van de Poortwachtersoptie voor Transport konden handelaren en producenten toch deelnemen aan het GMP+ FSA schema. Tot nu toe is het gebruik van deze optie buiten Nederland nog steeds mogelijk.

Gecertificeerd

In een aantal West-Europese landen zijn een groot aantal transporteurs nu gecertificeerd via deelneming aan het GMP+ FSA schema, maar ook door deelneming aan vergelijkbare nationale schema's. In feite is er in deze gebieden nu voldoende gecertificeerd vervoer beschikbaar. Op de bijeenkomst van het International Expert Committee is dan ook besloten om met ingang van 1 januari 2013 de Poortwachtersoptie voor transport te beperken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.