Nieuws

Het fosforgehalte in varkensvoer kan, tegen geringe meerkosten, 10 tot 20 procent dalen. Dat is mogelijk door een andere grondstofkeuze, waardoor het aandeel onverteerbaar fosfaat in het voer vermindert.

Bedrijfsoverschotten dalen

De mest bevat dan 10 tot 20 procent minder fosfaat waardoor de bedrijfsoverschotten aan fosfaat jaarlijks met 4 tot 8 miljoen kilo dalen. Dat blijkt uit de studie 'Minder fosfor in varkensvoer' die het LEI samen met Wageningen UR Livestock Research heeft uitgevoerd.

Aanscherping gebruiksnormen

De gebruiksnormen voor fosfaat worden de komende jaren aangescherpt. Daarbij wordt meer rekening gehouden met de fosfaattoestand van de grond. Dat betekent dat per hectare minder fosfaat kan worden geplaatst. Het mestoverschot neemt daardoor toe tenzij snel maatregelen worden genomen.

Besparing op mestverwerkingskosten

Een van de mogelijke maatregelen is om minder onverteerbaar fosfor op te nemen in varkensvoer. Met onverteerbaar fosfor kan een varken niets, maar het komt wel in de mest. Tegen geringe meerkosten kan het fosforgehalte in varkensvoer 10 tot 20 procent dalen. De benodigde capaciteit voor de verwerking van varkensmest daalt dan met 25 tot 40 procent waardoor jaarlijks 14 tot 47 miljoen euro kan worden bespaard op mestverwerkingskosten.

Interventies nodig

Varkenshouders vragen tot nu toe echter nauwelijks om fosforarm voer. Ze vrezen voor lagere technische resultaten en minder gezonde dieren. De veevoerindustrie wil tevreden klanten en levert wat die vragen. Interventies zijn daarom nodig om de drempels weg te nemen. Varkenshouders moeten ervan overtuigd worden dat fosforverlaging hen wat oplevert. Signaleringsinstrumenten bieden varkenshouders de mogelijkheid om voer met minder fosfor beter te managen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.