Nieuws

Gebruik antibiotica kalveren kan omlaag

"Het gebruik van antibiotica is in de kalvenhouderij te verminderen zonder dat het ten koste gaat van de gezondheid van de kalveren en de technische resultaten", stelt Anne-Harm Algra, manager van Nutriad, afdeling Animal Health.

Bio-actieve stoffen

Adequate biestvoorziening, goed reinigen en ontsmetten en het anticiperen op gezondheidsrisico's zijn oplossingen die hij aandraagt. Volgens Algra is het antibioticagebruik in de afgelopen decennia al veranderd van ‘verfijnen' naar ‘verminderen'. De trend zet zich door; in de nabije toekomst zal antibiotica deels worden vervangen door bio-actieve stoffen. Dit zijn stoffen op basis van effectief werkende plantenextracten die op een natuurlijke en actieve manier de weerstand van dieren bevorderen.

Apex

Nutriad heeft oplossingen, zoals Apex. Dit middel verbetert bij vleeskalveren de voeropname, stimuleert de enzymatische secretie, optimaliseert de maag- en darmflora, reduceert stress bij voerovergangen en ondersteunt het immuunsystem, volgens het bedrijf. Algra: "Kalverhouders zijn zo in staat om op een geheel natuurlijke manier groei en voederconversie te verbeteren en het gebruik van antibiotica te reduceren. In een praktijkproef op een Veluws kalverbedrijf realiseerde de veehouder zelfs een besparing van gemiddeld 4,80 euro per kalf per ronde."

Andere manier van denken

"Ik ben er van overtuigd dat we niet zonder antibiotica kunnen. Er zullen altijd situaties zijn waar het gebruik van een antibioticum noodzakelijk blijft. Het routinematige gebruik is echter verleden tijd", meent Algra.
Dat vergt wel een andere manier van denken en doen. "Zowel bij veehouders als bij dierenartsen. ‘Het werk van een dierenarts is niet meer repareren, maar prepareren. Hun taak is om de gezondheid én de prestaties van de dieren te borgen'. Gelukkig is er volop kennis aanwezig over hoe we de dieren zo kunnen prepareren dat reductie van antibioticagebruik op de korte termijn is te realiseren."

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.