Nieuws

De Europese Commissie gaat haar stelsel van algemene preferenties (SAP), waarmee zij door middel van gereduceerde tarieven, nultarieven of tariefcontingenten ontwikkelingslanden specifieke tariefpreferenties toekent, tot ongeveer 80 landen beperken.

Concurrentie

Op dit moment gelden de regels nog voor 176 landen. De Europese Commissie wil alleen nog SAP's voor de 80 ontwikkelingslanden die er het meest behoefte aan hebben. Volgens de Commissie is inmiddels een aantal meer geavanceerde ontwikkelingslanden, zoals Koeweit, Rusland, Saudi-Arabië en Qatar, wereldwijd concurrerend, waardoor zij niet meer bevoordeeld hoeven te worden.

Aanmoedigen

Tegelijkertijd wil de Commissie meer landen aanmoedigen om fundamentele internationale overeenkomsten inzake mensenrechten, arbeidsnomen, milieu en goed bestuur na te leven in het kader van de SAP+-regeling, die landen met een kwetsbare handelssituatie aanvullende handelsconcessies verleent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.