Nieuws

Instrument om eiwitkwaliteit te bepalen

Wetenschappers in Australië ontwikkelen een nieuw, snel, geautomatiseerd screening-instrument voor varkenshouders om de eiwitkwaliteit van het geïmporteerde sojabonenmeel te meten. Eventueel kan het instrument ook worden toegepast in de pluimveehouderij.

Lysine

Onderzoeker Jae Kim: "De tool maakt het mogelijk om de lysine-kwaliteit in sojameel te meten, het belangrijkste essentiële aminozuur in het rantsoen van jonge varkens. Een tekort aan lysine belemmert het gebruik van andere aminozuren die nodig zijn voor de efficiënte productie van varkens. Het is dus belangrijk om de beschikbare lysine nauwkeurig in te schatten." Het instrument moet bijdragen aan betere prestaties van de varkens en een hogere productiviteit.

Verhitting

Lysine is gevoelig voor beschadiging tijdens verhitting. Alhoewel de beschadigde lysine verteerd en opgenomen kan worden in de dunne darm, kan het niet gebruikt worden voor spiergroei en eiwitsynthese. Conventionele analyse van aminozuur, kan de beschadigde lysine niet onderscheiden, waardoor het de beschikbare lysine overschat, meent Kim.

Variabel

Door de verschillende processen die gebruikt worden, is het aandeel reactieve lysine in een varkensrantsoen erg variabel, zei Kim. "Voorlopige resultaten lieten een variatie zien van 27 procent." Om het instrument voor het meten van reactieve lysine te maken, verzamelen de onderzoekers 200 sojaboon-voeders van overal ter wereld.

Bron: All About Feed

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.