Nieuws

Lipiden reduceren methaanemissie

growth oilseed
Australische wetenschappers bestudeerden de invloed van koudgeperste koolzaadolie, bierborstel en mais als voedingssupplement op de methaanemissie bij melkvee. Hieruit bleek dat lipides de methaanemissie verminderen met 0,79 gram per kilogram drogestofinname.

Experiment

In het experiment werd bij zestien Holstein-koeien gekeken wat het effect was van vier verschillende supplementen op de methaanemissie en melkproductie. De koeien werden ingedeeld in vier groepen: de eerste groep was controlegroep en kreeg geen voedingssupplement. De andere groepen kregen respectievelijk bierborstel, mais met koolzaadolie, en alleen mais. De diëten bevatten 51, 52 en 65 gram vet/kg drogestof.

Resultaten

Vet suppletie had geen invloed op de drogestofinname en er was slechts een klein positief effect op de percentages vet en eiwit. Het rantsoen met alleen mais reduceerde methaanemissie wanneer deze werd uitgedrukt als gram methaan per koe per dag, gram methaan per kilogram drogestofinname of gram methaan per liter melk.
Het bierborstel-rantsoen zorgde ook voor verlaagde methaanreductie wanneer deze werd uitgedrukt in gram methaan per koe per dag of gram methaan per liter melk. Het dieet van mais met koolzaadolie zorgde voor een methaanreductie wanneer deze werd uitgedrukt als gram methaan per liter melk.

Conclusie

Wanneer de resultaten van het onderzoek gecombineerd worden met gegevens uit de literatuur, concluderen de onderzoekers dat elke toename van 10 g/kg drogestof lipide-concentraat, methaanemmissie verminderde met 0,79 gram per kilogram drogestofinname.

Bron: All About Feed 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.