Nieuws
Op basis van een evaluatie van het recente dioxine-incident is besloten om het GMP+ FSA scheme aan te passen. Dit betekent een uitbreiding van de lijst van verboden producten, nieuwe monitoringseisen en etiketteringseisen om de status van partijen vet en olie te verduidelijken.

Data

De eerste twee eisen dienen te worden ingevoerd met ingang van 1 juni 2011 en de laatstgenoemde met ingang van 1 januari 2012. Zij worden beschouwd als een belangrijke eerste stap in een reeks van verbeteringen van het GMP+ FSA scheme. In de komende maanden zullen samen met de partners van GMP+ andere mogelijke aanpassingen van de GMP+ eisen worden besproken.

Dioxine-incident

Tijdens de laatste bijeenkomst van het International Expert Committee is het recente dioxine-incident besproken en met name de lessen die kunnen worden geleerd en de verbeteringen die kunnen worden aangebracht in het GMP+ FSA scheme.
Overeengekomen werd om als eerste stap het GMP+ FSA scheme te verbeteren op de volgende punten:
-uitbreiding van de negatieve lijst (GMP+ BA3 ‘Minimum eisen Negatieve Lijst’)
-monitoring van vetten en oliën (GMP+ BA4 ‘Minimum eisen voor monstername en analyse’)
-etikettering van vetten en oliën (GMP+ BA6 ‘Minimum eisen voor etiketteren en afleveren’)
Deze verbeteringen zijn gebaseerd op recent werk. Met name de voorstellen van de Neder-land¬se Vet- en Olieindustrie (gepubliceerd door het Productschap Margarine, Vetten en Oliën) en (op Europees niveau) het door FEFAC uitgevoerde onderzoek vormden een belangrijke input voor de nu gepubliceerde verbeteringen van het GMP+ FSA scheme.

Andere verbeteringen

Andere mogelijke verbeteringen, met inbegrip van de certificeringsprocedure, zullen samen met de GMP+-partners worden besproken, voorbereid en ingevoerd.
Vanzelfsprekend kunnen bedrijven in de voedselketen nadere afspraken maken met hun leveranciers of klanten teneinde specifieke risico’s met meer zekerheid te kunnen beheersen, stelt GMP+. Op basis van deze aanpassingen zal ook de FSD (Feed Safety Database) worden aan¬gepast.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.