Nieuws
Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) zal jaarlijks oplopend tot 293 miljoen euro op het departement en de uitvoerende diensten bezuinigen. Dat betekent dat naar schatting 3000 formatieplaatsen komen te vervallen. Gedwongen ontslagen zijn daarbij niet uitgesloten.

Uitvoerende diensten

De meeste formatieplaatsen vervallen bij de uitvoerende diensten als de Nederlandse Mededingingsautoriteit, de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit, de toezichthouder op het gebied van telecommunicatie Opta, Agentschap NL en de Dienst Landelijk Gebied. In totaal verdwijnen bij de toezichthoudende organisaties 1800 banen, bijvoorbeeld omdat het beleid niet langer landelijk maar in de provincies wordt bepaald. Bovendien werd eerder besloten dat sommige toezichthoudende organisaties worden samengevoegd. Verder verdwijnen 700 banen bij organisaties die onder het departement vallen, zoals Staatsbosbeheer en het Centraal Planbureau (CPB). Ook op het kerndepartement vervallen 500 arbeidsplaatsen.

Loopbaanbegeleiding

Medewerkers worden waar nodig begeleid bij het vinden van een andere baan. Tot 2015 is jaarlijks 18 miljoen euro beschikbaar voor loopbaanbegeleiding, omscholing en coaching. Bij de formatie van het kabinet werden de ministeries van Economische zaken en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit samengevoegd tot het ministerie van EL&I. Dubbelingen als gevolg van het samengaan worden geschrapt.

Prioriteiten

Het ministerie wil bij de bezuinigingen niet de kaasschaaf, hanteren, maar aansluiten bij de prioriteiten van het kabinet. “Het kabinet gelooft in een overheid die alleen doet wat zij moet doen, liefst zo dicht mogelijk bij de mensen”, aldus minister Verhagen. “Daarom snijden we in overheidstaken en subsidies. We willen een kleiner, slagvaardige overheid, met minder ambtenaren en minder regels.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.