Nieuws
Het aantal bedrijven en kennisinstellingen dat in 2010 gebruik heeft gemaakt van de WBSO, de fiscale stimuleringsregeling voor innovatie, is opnieuw fors toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor: 19.450 tegenover 16.620 in 2009.

Aanvragers

Het aantal aanvragers in de primaire sector was 1.060. Er zijn in 2010 ook meer S&O-uren toegekend. In 2009 waren dit nog 67.600 arbeidsjaren aan speur- en ontwikkelingswerk, in 2010 is dat opgelopen tot 73.700. In de primaire sector is het aantal arbeidsjaren met 4,8 procent gestegen tot 5.423.

Starters

In totaal hebben bedrijfsleven en kennisinstellingen ruim drie miljard euro aan S&O-loon uitgegeven. Ruim de helft hiervan werd uitgegeven door bedrijven met minder dan 250 werknemers. Het aantal starters is in 2010 gestegen tot 4.180 tegenover 3.430 een jaar eerder. Zij maakten in totaal voor ruim 235 miljoen euro aan S&O-loonkosten.

Tegenspraak

De groeicijfers van de WBSO lijken in tegenspraak met berichten dat de R&D-uitgaven in Nederland zijn gedaald. Bij de totstandkoming van de WBSO-cijfers spelen echter een aantal factoren een rol. Zo telt de helft van de bedrijven die WBSO aanvragen minder dan 10 medewerkers, zoeken ondernemers in tijden van crisis actiever naar financiële middelen en biedt de WBSO vanaf 2009 meer fiscaal voordeel. Een belangrijke rol bij de toegenomen belangstelling speelt ook de verruimde fiscale mogelijkheden voor projecten op het gebied van ICT-diensten, concludeert Agentschap NL.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.