Nieuws
Denemarken is de meest effectieve varkensproducent; boeren hebben 35 gespeende biggen per zeug per jaar. Op het symposium van Alltech in Lexington (USA), lichtte Gunner Sorensen van het Deense Pig Research Centre de hoge getallen toe.

Danbred

“We gebruiken een gespecialiseerd productiesysteem en een uniek ras, Danbred, wat het mogelijk maakt om zeugen te fokken met een zeer hoge productiviteit. Ze produceren veel biggen”, zei Sorensen. “Tegelijkertijd hebben deze zeugen een erg hoge voerbenutting, vergeleken met andere landen. Het is cruciaal dat de zeugen in staat zijn om de meerderheid van de biggen goed te zogen.”

Productiviteit

Volgens Sorensen hangt de productiviteit af van de volgende factoren. Vaardig en betrouwbaar personeel, die in staat zijn samen te werken en met beleid werken. Een uniform werkproces in de kraamstal. Een adequate populatie van gelten met een goede kwaliteit. Een biggensterfte van minder dan 10 procent. Efficiënt management van de lichaamsconditie van de zeug. Een dierenwelzijnsbeleid die ervoor zorgt dat minder dan 5 procent van de zeugen voortijdig geruimd hoeft te worden.

15 biggen per nest

“Zeugen moeten in staat zijn om meer biggen per liter te zogen zonder gevaar voor de gezondheid”, zei Sorensen. Uit recent onderzoek werd duidelijk dat een gezonde zeug in staat is om 15 biggen per nest te voeden, zonder dat het aantal gespeende biggen omlaag gaat. Als het aantal biggen in het nest hoger wordt, kunnen de biggen bijgevoerd worden met droogvoer.

Lichaamsconditie

Management van de lichaamsconditie van de zeug is van groot belang; het optimaliseert de voerbenutting en zorgt ervoor dat zeugen niet voortijdig geruimd hoeven te worden. De lichaamsconditie moet gecontroleerd worden in de kraamstal, bij het spenen, bij de drachtcontrole en bij ongeveer zeventig dagen dracht. Op basis hiervan zouden individuele voerhoeveelheden gevoerd moeten worden, volgens Sorensen. Wanneer dit niet gevoerd, kan de zeug maagproblemen ontwikkelen, waardoor de varkens bleek worden, zwarte poep krijgen, hun voer niet op krijgen, braken of niet optimaal kunnen presenteren, zei Sorensen.

Maagzweren

Sorensen benadrukte dat vezels en het zetmeel in de juiste hoeveelheden in het voer moeten zitten en dat het voedsel niet te fijn gemalen moet worden. Uiteindelijk is gemalen voer de oorzaak van maagzweren. “Tarwe heeft het grootste effect op de gezondheid van de maag en moet met beleid gebruikt worden”, zei hij. Daarnaast kan gelimiteerde watervoorziening zorgen voor maagzweren.

Lactatie

Biggen hebben andere behoeften kort na de geboorte dan een week later. Sorensen zei daarom dat een speciaal ‘zeugenbiestvoer’ een positief effect zou hebben op de levendigheid van de biggen. Na ongeveer een week kan overgeschakeld worden om het voedsel dat de rest van de lactatieperiode wordt gevoerd.

Bron: All About Feed

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.