Nieuws

Exportkansen naar douane-unie onzeker

De douane-unie tussen Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan kan tot meer concurrentie leiden voor Nederlandse exporteurs naar deze landen, vanwege restrictievere invoerregels aan de gemeenschappelijke buitengrens en een voorkeursbehandeling voor de onderlinge handel.

Onzekerheid

De regels rond markttoegang tot de unie zijn nog niet vastgesteld, waardoor de gevolgen voor de Nederlandse agribusiness nog moeilijk zijn te bepalen.
Het LEI doet verslag van een onderzoek naar de mogelijke gevolgen van de douane-unie voor de Nederlandse agri-business in de nota Implications of the establishment of a customs union between Russia, Kazakhstan and Belarus for the Dutch agribusiness.

Export

De export vanuit Nederland naar de drie voormalige Sovjetrepublieken zit de laatste jaren stevig in de lift. Nederland exporteert vooral bomen, planten, veevoer en groenten naar deze landen.

Competitie

De douane-unie kan leiden tot een voorkeur voor onderlinge exportproducten. Zo verwachten de onderzoekers meer concurrentie uit Wit-Rusland bij de export van vlees en zuivel naar Rusland. Dit is het gevolg van het instellen van hogere importtarieven voor buitenlandse exporteurs. Nederlands aanbod zal zich daardoor moeten onderscheiden op kwaliteit.

Markttoegang

Sinds 1 januari 2010 hebben Rusland, Wit-Rusland en Kazakhstan een gemeenschappelijk buitentarief ingesteld. De zogenaamde non-tarifaire maatregelen zoals de fytosanitaire en veterinaire eisen, zijn nog niet onderling afgestemd en de ook de EU probeert dit proces nog te beïnvloeden om deze eisen zoveel mogelijk in overeenstemming te brengen met de Europese regels. Het Nederlandse bedrijfsleven is gebaat bij een zo transparant mogelijke informatievoorziening over de regels ten aanzien van markttoegang.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.