Nieuws
In-ovo voedertechnologieën zorgen voor een hogere productie en beter dierwelzijn, aldus Peter Ferket van de North Carolina State University en Zehave Uni van de Hebrew University of Jerusalem tijdens het Alltech Symposium.

Perinatale periode

De incubatie en neonatale periode zijn verantwoordelijk voor 50 procent van het de mate waarin een vleeskuiken productief is. De perinatale periode, de laatste vier dagen voor uitbroeiden tot en met de vierde dag na uitbroeden, is het meest van invloed op de ontwikkeling en overleving van vleeskuikens, stellen de onderzoekers.
Het is ook de periode waarin nutritionele conditionering en perinatale programmering kunnen optreden. Het perinatale kuiken maakt de metabole en fysiologische overgang van voeding uit het ei, en is ‘geprogrammeerd’ om zich aan te passen aan zijn omgeving.

Vruchtwater

De eerste maaltijd van een kuiken bestaat uit de vruchtwater. Wegens beperkt voering van de ouderdieren, de hoge eiproductie en andere stressgerelateerde kan het vruchtwater essentiële voedingsstoffen missen. Het vruchtwater aanvullen met de juiste voedingsstoffen is een nieuwe manier om deze essentiële voedingsstoffen aan het kuiken te voeren. Dit ‘in ovo-voeren’ kan een de ontwikkeling van het kuiken een ‘jump-start’ geven.

Voordelen

Volgens Ferket en Uni zijn er een aantal voordelen aan in-ovo feeding:
– Betere spijsverteringscapaciteit
– Toegenomen groei en voerefficiëntie
– Verminderde moraliteit en morbiditeit
– Verbeterde weerstand
– Minder ontwikkelingsstoornissen en skeletafwijkingen
– Toegenomen spierontwikkeling en borstvlees-opbrengst
– Betere energiestatus
– Betere ontwikkeling van de kritieke weefsels

Laboratorium

Bij proeven met in-ovo feeding in het laboratorium bleek dat het gewicht van de kuikens met 1 tot 7 procent toenam. Dit voordeel zou tenminste 35 dagen blijven bestaan.
Positieve effecten zijn waargenomen met in-ovo-oplossingen die NaCl, sucrose, maltose, dextrine en beta-hydroxy-beta-methyl butyraat, arginine, eiwitproteïnen en ZN-methionine bevatten.

Bron: All about Feed

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.