Nieuws

Methaanuitstoot te voorspellen

Onderzoekers van WUR ontwikkelden een formule met vier vetzuren om de methaanuitstoot te voorspellen. “Omdat zo’n bepaling van de vetzuursamenstelling vrij eenvoudig is, opent dit de mogelijkheid om per melkveebedrijf of koe de methaanuitstoot te bepalen”, zegt onderzoeker Jan Dijkstra.

Methaan

Wageningen UR meet de precieze methaanproductie van koeien in zogenaamde klimaatrespiratiekamers, maar dat is een dure techniek. Wel blijkt uit die metingen dat een Nederlandse koe gemiddeld twintig gram methaan per kilo voer uitscheidt, varierend van 15 tot 25 gram. Die variatie wordt vooral bepaald door het veevoer.

Melkvetzuren

Veertien vetzuren bleken een significant verband met de methaanproductie te hebben.
De Wageningse onderzoekers ontwikkelden een optimale formule met vier vetzuren om de methaanuitstoot te voorspellen. Deze vetzuren ontstaan deels in de pens van de koe, waar micro-organismen het voer omzetten in voedingsstoffen voor de koe, maar tevens methaan prouceren.

Voorspellen

Aan de hand van het vetzuurprofiel van de melk kunnen de onderzoekers nu de methaanproductie per koe of boerderij voorspellen. “Omdat zo’n bepaling van de vetzuursamenstelling vrij eenvoudig is, opent dit de mogelijkheid om per melkveebedrijf of koe de methaanuitstoot te bepalen”, zegt onderzoeker Jan Dijkstra van de leerstoelgroep Diervoeding. Bovendien zou dat tot voeradviezen kunnen leiden om de methaanuitstoot te verlagen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.