Nieuws

Rusland heft exportverbod graan op

De grote graanexporterende landen Rusland en de Oekraïne gaan weer graan exporteren. De regering stelt echter wel uitvoertarieven in voor graan, die tot januari 2012 geldig zijn. De uitvoertarieven variëren van 9 procent voor tarwe tot 14 procent voor gerst.

Rusland

De Russische premier Poetin maakte op 28 mei bekend dat het Russische exportverbod op graan per 1 juli wordt opgeheven.
Het Russische exportverbod voor graan was in augustus vorig jaar ingesteld na een onverwachte periode van droogte in het land. Zeker een kwart van de Russische graanoogst ging daardoor verloren. De slechte oogst leidde tot hoge graanprijzen op de termijnmarkten. De ban op de graanexport moest hoge voedselprijzen in Rusland en onrust onder de bevolking voorkomen. Rusland verlengde het exportverbod in december nog eens voor onbepaalde tijd uit vrees voor een nieuwe mislukking van de oogst dit jaar. Maar volgens Poetin ziet het er naar uit dat de Russische graanoogst dit jaar vrij goed zal zijn. Rusland is de op twee na grootste graanexporteur ter wereld.

Oekraïne

Het Oekraïense kabinet heft de exportquota voor graan per 1 juli 2011 op. De exportquota hebben de Oekraïense bedrijven in de agribusiness honderden miljoenen dollars gekost. Grote internationale investeerders, zoals Cargill, ADM en Bunge, hebben de quota bekritiseerd. Volgens hen bedroeg de oogst van het laatste seizoen bijna 40 miljoen ton graan. Hiervan mocht slechts 6,2 miljoen ton worden geëxporteerd gedurende de periode waarin de quota van kracht waren. Bedrijfsverenigingen noemen de quota ondoorzichtig en onrechtvaardig, omdat het quasioverheidsbedrijf Investbud het grootste deel van de quota heeft ontvangen. In oktober 2010 stelde de regering uitvoerquota in voor graan om de lokale voedingsmiddelensector vanwege de slechte oogst en droogten te beschermen. Oekraïne behoort ook tot de grootste graanproducenten en -exporteurs ter wereld.

bron: Financieele Dagblad & AgentschapNL

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.