Nieuws

De komende twintig jaar zullen de voedselprijzen verdubbelen. Daarvoor waarschuwt ontwikkelingsorganisatie Oxfam in het rapport ‘Growing a better future’. Volgens Oxfam zullen de prijzen van de belangrijkste gewassen met 120 tot 180 procent stijgen.

Oproep

De helft hiervan komt door klimaatverandering, volgens de organisatie die wereldleiders oproept om maatregelen te nemen. “Nu al hebben 925 miljoen mensen honger.”

Kleine producenten

Het huidige systeem voor de wereldvoedselvoorziening werkt maar voor weinig mensen, stelt Oxfam. Consumenten hebben onvoldoende kennis en zijn niet bij machte veel invloed uit te oefenen op hetgeen ze kopen en eten. Kleine producenten van voedsel krijgen onvoldoende mogelijkheden om een goede marktpositie op te bouwen. Oxfam houdt overheden verantwoordelijk voor het falen van het systeem. Zij schieten tekort in het stellen van regels en het bieden van bescherming. Dat biedt grote bedrijven en belangengroepen de mogelijkheid om natuurlijke hulpbronnen te plunderen en onevenredig beslag te leggen op geld, kennis en voedsel.

Speculatie aan banden

Oxfam vindt dat overheden de speculatie met voedsel aan banden moeten leggen en grotere voedselreserves dienen aan te leggen. De promotie van het gebruik van biobrandstoffen moet stoppen. Nu wordt 40 procent van de Amerikaanse maisoogst verwerkt tot brandstof terwijl het ook tot voedsel kan worden verwerkt. De organisatie roept tevens op om meer te investeren in kleine boerenbedrijven in ontwikkelingslanden. Wereldwijd zou er klimaatfonds moeten worden opgezet, waarop mensen een beroep kunnen doen om zichzelf te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering en beter in staat blijven om voldoende voedsel te verbouwen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.