Nieuws

De vleeskalverhouderij is verantwoordelijk voor 10 tot 15 procent van het jaarlijkse antibioticagebruik in de veehouderij, blijkt uit een laatste inventarisatie in Nederland. Zo’n 90 procent van de antibiotica wordt oraal en dus aan de hele koppel toegediend. “Dit gebruik kan omlaag. Onder andere door gebruik te maken van de bio-actieve stoffen uit plantenextracten.”

Onderzoek

Dat zegt Peter Silley, professor aan de Universiteit van Bradford in Groot-Brittannië. Silley onderzocht bij vleeskalveren het belang van een goede darmgezondheid in combinatie met een uitgebalanceerde darmflora. “Deze combinatie is een voorwaarde voor een kostenefficiënte productie. Daarnaast garandeert het een hoge productiviteit en de productie van veilig voedsel.”

Alternatieven antibiotica

Silley deed met name onderzoek naar alternatieven voor antibiotica bij vleeskalveren. “Er is een grote diversiteit aan alternatieven beschikbaar zoals organische zuren, probiotica, prebiotica, voedingsenzymen en plantenextracten. De werking van een aantal van deze alternatieven is complex en de mate van effectiviteit is niet altijd helder. Maar ze hebben allemaal impact op de darmflora.”
Alternatieve groeibevorderaars waarvan resultaten bekend zijn, zijn volgens Silley organische zuren zoals butyraat en bio-actieve stoffen uit plantenextracten zoals munt, knoflook en kaneel.

Plantenextracten

Plantenextracten met bio-actieve componenten zorgen ervoor dat jonge dieren het voer smakelijker vinden en beter opnemen. De stoffen stimuleren de enzymatische secretie en optimaliseren de maag- en darmflora. Ten slotte reduceren de stoffen de fysiologische stress en ondersteunen ze het immuunsysteem.

Voordelen Apex

Silley noemde zichzelf sceptisch wat betreft de effectiviteit van de werking van plantenextracten. Hij deed daarom onderzoek naar het toevoegmiddel Apex van Nutriad, waarin de bio-actieve stoffen van plantenextracten de belangrijkste werkzame stoffen zijn. Inmiddels is het onderzoek afgerond en blijkt het middel Apex bij kalveren zeker voordelen op te leveren. Enerzijds neemt de voeropname en dus de groei toe. Anderzijds verbetert de kalvergezondheid en is er minder antibiotica nodig. “Daarmee biedt Apex de veehouder economische voordelen: een extra winst van bijna 5 euro per kalf. Uiteindelijke realiseert de kalverhouderij hiermee een flinke reductie van antibiotica en werkt zo mee aan het oplossen van het maatschappelijke probleem van resistentievorming tegen antibiotica in de humane gezondheidszorg.”

Bron: Onderzoek Peter Silley

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.