Nieuws

Hendrix UTD tegen hittestress

Hendrix UTD heeft een hittestresskaart met praktische tips ontwikkeld, voornamelijk gericht op voeding. De kaart is gekoppeld aan een gratis sms-alert. Deze houdt de veehouder op de hoogte van de situatie in zijn regio en geeft door wanneer er sprake is van hittestress.

Hittestress

In de zomer kunnen melkkoeien flink last hebben van de hitte. Dit heeft behoorlijke gevolgen, zoals melkproductie- en gehaltedaling, verhoging celgetal en verminderde vruchtbaarheid. De gevolgen van tien dagen hittestress voor een bedrijf met 100 koeien liggen al snel op zo’n 4500 euro, volgens Hendrix UTD.

Maatregelen

Goed ventileren, voldoende fris water beschikbaar stellen en aanpassen van het moment van voeren zijn enkele algemene maatregelen die veehouders snel kunnen nemen als het warm weer wordt. Maar dat is niet altijd voldoende om hittestress te voorkomen. Meest belangrijke is het aanpassen van de voeding omdat koeien een groter risico lopen op pensverzuring. Niet alleen de temperatuur, juist de combinatie met de luchtvochtigheid bepaalt of en in welke mate een dier last heeft van het weer in de vorm van hittestress. En dat wordt vaak over het hoofd gezien, aldus Hendrix UTD.

Hittestresskaart

Hendrix UTD heeft een aantal hulpmiddelen ontwikkeld waarmee veehouders goed de vinger aan de pols kunnen houden en zo problemen voorkomen. Nieuw is bijvoorbeeld de hittestresskaart. Op deze kaart staan handige tips die de veehouder kan volgen in geval van hittestress met name gericht op voeding. Maar er staat ook algemene informatie op over wanneer er hittestress kan optreden en er zijn twee specifieke situaties beschreven: hittestress (code oranje) en ernstige hittestress (code rood). Aan de kaart zit ook een speciale gratis sms-dienst gekoppeld. Deze houdt de veehouder op de hoogte van de situatie in zijn regio en geeft door wanneer er sprake is van (ernstige) hittestress.

Nieuwe producten

Hendrix UTD ontwikkelde ook enkele nieuwe producten die de dieren helpt om makkelijker de zomer door te komen. Zo is er de vernieuwde Utomine Buffer. Dit product helpt pensverzuring te voorkomen. Het bevat onder andere levende gisten en natriumcarbonaat waardoor het goed buffert bij snel verteerbare rantsoenen. Hierdoor herstelt de zuurtegraad in de pens, meent het bedrijf.
Nieuw is Glucolac 40 Plus. Dit product bevat propyleenglycol en extra vitamine B. Het verbetert de energievoorziening en ondersteunt de melkproductie en weerstand van de dieren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.