Nieuws

Mycotoxinen bedreigen prestaties

Mycotoxinen kunnen invloedrijker zijn, dan vaak werd gedacht. Dit leidt tot tegengestelde effecten bij kalkoenen, beweert Andrew Robertsen van voedingsbedrijf Biomin. Voornamelijk niet-gedeteceerde mycotoxinen kunnen de hoofdoorzaak zijn van terugkerende darmproblemen, stelt hij.

Gemaskeerd

Robertson benadrukte dat conventionele testmethodes voor mycotoxinen alleen specifieke hoeveelheden van vrije, individuele mycotoxinen bepaalt. “Dit is niet volledig, want veel mycotoxinen kunnen we niet identificeren.”
Gemaskeerde mycotoxinen zijn door de plant niet gebonden aan oplosbare molecule als glucose, zetmeel of aminozuren. Het maskeren van mycotoxinen is een afweermethode tegen mycotoxine producerende schimmel, om zo het giftige effect voor de gastheer te beperken, legde Robertsen uit.

Versterkende factoren

De bedreiging van mycotoxinen nam verder toe door twee factoren. Een hiervan is het synergetische effect van twee of meer mycotoxinen, wat leidt tot grotere toxische effecten dan op individueel niveau.
De tweede is het immuunonderdrukkende effect op de vogel, welke kan resulteren in een slechtere groei of toegenomen mortaliteit bij een infectie met bijvoorbeeld E. coli.

Bron: All About Feed

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.