Nieuws

Nederland koopt eerste verantwoorde soja

De Nederlandse industrie heeft de allereerste soja gekocht die is geteeld volgens de principes van de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS). Deze eerste aankoop van 85.000 ton geeft een belangrijk signaal aan het internationale bedrijfsleven om ook verantwoorde soja te kopen.

Grupo André Maggi

De RTRS-gecertificeerde soja is afkomstig van de Braziliaanse sojaproducent Grupo André Maggi. Na jaren van voorbereiding zijn de eerste sojavelden van de producent in mei gecertificeerd. De certificering en verkoop zijn belangrijke stappen om RTRS wereldwijd tot standaard te maken voor verantwoorde sojateelt, die onder meer helpt bij het tegengaan van de aantasting van natuur en het respecteren van landrechten van lokale gemeenschappen.

IDS

De Nederlandse bedrijven die de RTRS-gecertificeerde soja hebben gekocht, zijn verenigd in het Initiatief Duurzame Soja (IDS). Daarin zitten onder meer diervoederkoepel Nevedi, Ahold, FrieslandCampina, Vion, Gebr. Van Beek Group en 2Sisters Storteboom. Zij hebben de 85.000 ton afgenomen via een handelssysteem dat werkt met certificaten, waardoor producenten rechtstreeks worden beloond voor hun inspanningen om aan de RTRS-criteria te voldoen.

Bijeenkomst

De partijen die de doorbraak mogelijk hebben gemaakt, kwamen vandaag in Rotterdam bijeen om de toekomst van verantwoorde sojateelt te bespreken. “De aankoop via certificaten door IDS is een zeer belangrijke stap in het verduurzamen van de internationale sojaketen’’, aldus Agustin Mascotena, directeur van de RTRS.

Welvaartsgroei

Vorig jaar werd wereldwijd ruim 200 miljoen ton sojabonen geproduceerd. Daarmee is soja een van de belangrijkste landbouwproducten ter wereld. Door de mondiale bevolkings- en welvaartsgroei en de daardoor stijgende vleesconsumptie blijft de vraag naar soja voor veevoeder sterk toenemen. Grootschalige sojateelt kan echter negatieve gevolgen hebben, zoals aantasting van waardevolle natuur in met name Zuid-Amerika, schending van landrechten van de lokale bevolking en overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Criteria

Bedrijven in de sojaketen, maatschappelijke organisaties en investeerders hebben daarom de afgelopen jaren gezamenlijk criteria opgesteld voor een verantwoorde sojaproductie. Naast aandacht voor het terugdringen van pesticidengebruik en voor landrechten van lokale gemeenschappen, zijn ook regels opgesteld die voorschrijven dat uitbreiding van sojateelt niet ten koste mag gaan van waardevolle bossen en biodiversiteit.

Toename

Het aanbod RTRS-gecertificeerde soja zal de komende jaren sterk blijven toenemen. De RTRS denkt dat na Grupo André Maggi snel meer certificeringen van sojaproducenten volgen. Eind 2011 bedraagt de productiecapaciteit van RTRS-gecertificeerde boeren naar verwachting al ongeveer 500.000 ton.

Koploper

De Nederlandse industrie heeft de ambitie om internationaal koploper te worden in het gebruik van verantwoorde, RTRS-gecertificeerde soja. “Nu de eerste RTRS-gecertificeerde soja na jarenlange voorbereiding op de markt is, is de industrie aan zet om deze soja af te nemen en RTRS wereldwijd tot de standaard te maken. Als doorvoerhaven voor Europa kan Nederland daar een sleutelrol in spelen. Vandaag hebben we daar een eerste stap in gezet”, aldus Jan Nicolai, programmadirecteur van het Initiatief Duurzame Handel.

Twijfel

Milieudefensie heeft zijn bedenkingen bij de ‘verantwoorde’ soja. Zie hier het persbericht waarin dat Milieudefensie dat duidelijk maakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.