Nieuws

Hendrix UTD ontwikkelt duurmelkvoer

AR levert Vlog-waardig geitenvoer

Hendrix UTD is de pilot Capri Non Stop gestart. Het gaat hierbij om het ontwikkelen van een nieuw duurmelkvoer voor geiten dat vervetting voorkomt en de melkproductie stimuleert.

Duurmelken

Duurmelken wordt toegepast als bewuste strategie, waarbij een deel van de dieren één of meerdere jaren niet gedekt wordt. De laatste jaren is deze vorm van melken in opkomst onder geitenhouders. Het geeft minder kans op uitval en werkt gemakkelijk.

Conditie

Naast de vele voordelen, zijn duurmelkers wel vaak wat ruimer in conditie dan geiten die ieder jaar aflammeren. Het sturen op de conditie van duurmelkers is voor een veehouder niet gemakkelijk, omdat dit snel ten koste gaat van de melkproductie. Juist om die reden wilde Hendrix UTD een apart duurmelkvoer ontwikkelen dat de melkproductie stimuleert en vervetting voorkomt. “Het is een veel duurzamer systeem en het is gezonder voor de geit”, zegt Corine in ’t Anker, productmanager geiten Hendrix UTD.

Veelbelovend

Op dit moment wordt Capri Non Stop op verschillende bedrijven gevoerd. De eerste praktijkresultaten daarvan zijn veelbelovend. Geiten blijven in de juiste conditie als ze na zes maanden melken overstappen op Capri Non Stop. “Het juiste moment van overstappen blijkt essentieel”, zegt In ’t Anker. “Eerder zit een geit nog op haar piek van de melkgift en als er later wordt overgestapt, heeft de geit haar eerste vetrolletjes al te pakken en is de productie al gedaald. En dat willen we nu net voorkomen. De geit moet energie in melkproductie stoppen en niet in vet.”

Duurzaam

Capri Non Stop zorgt ervoor dat de geiten langer gezond blijven en een langere levensduur/hogere levensproductie hebben. Het vervangingspercentage kan hierdoor worden verlaagd, waardoor het aantal benodigde lammeren minder is. Het aantal bokjes op een bedrijf wordt ook minder.

Capri Compleet

Voor ruwvoerbedrijven en bedrijven die Capri Compleet voeren, ontwikkelt Hendrix UTD elk een eigen versie van Capri Non Stop. Dat is nodig omdat de dieren in de verschillende voersystemen een andere hoeveelheid biks opnemen.

Geitenhouders die graag aan de pilot mee willen doen, kunnen contact opnemen met Hendrix UTD.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.